BLIK już dostępny dla pierwszych słowackich użytkowników

BLIK już dostępny dla pierwszych słowackich użytkowników

System BLIK zakończył wszystkie prace wdrożeniowe i jest już dostępny dla klientów Tatra banka. Słowaccy użytkownicy aplikacji mobilnej Tatra banka VIAMO zyskali tym samym możliwość realizowania wygodnych, szybkich i bezpiecznych płatności mobilnych za pomocą 6-cyfrowego kodu w sklepach online. Od teraz, dzięki tej funkcji kupujący online na Słowacji będą mogli realizować łatwiejsze i natychmiastowe transakcje tylko z poziomu telefonu. Dzięki współpracy z PayU, wiodącym dostawcą usług płatności online w Europie Środkowo-Wschodniej, pierwsze sklepy internetowe na Słowacji już udostępniły metodę płatności BLIK dla swoich klientów.

H1 2024 r. – ponad miliard transakcji BLIKIEM w pół roku

H1 2024 r. – ponad miliard transakcji BLIKIEM w pół roku

W pierwszym półroczu 2024 r. BLIK odnotował kolejne wzrosty transakcyjne. W zaledwie sześć miesięcy użytkownicy systemu zrealizowali za jego pomocą przeszło 1,1 mld operacji, czyli o 40 proc. więcej niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Od stycznia do czerwca br. największy wzrost procentowy pod względem liczby transakcji odnotowano w segmencie POS, gdzie liczba płatności BLIKIEM wzrosła o 58 proc. w porównaniu do pierwszego półrocza 2023 roku. Użytkownicy zrealizowali w tym kanale 258 mln operacji, z czego ponad 100 mln odbyło się zbliżeniowo. Mimo to największy udział w całkowitej liczbie transakcji nadal przypada płatnościom online – stanowią one niemal 49 proc. wszystkich płatności BLIKIEM.

Ruszyły prace nad uruchomieniem BLIKA w mBank SK

Ruszyły prace nad uruchomieniem BLIKA w mBank SK

BLIK SK, dawniej VIAMO, konsekwentnie rozwija swoją działalność na słowackim rynku. Po rozszerzeniu współpracy z Tatra banka, spółka zacieśnia relacje z kolejnym bankiem prężnie działającym na Słowacji. Celem partnerstwa z mBank SK jest pełna integracja BLIKA z aplikacją mobilną tej instytucji i udostępnienie klientom bezpiecznych i wygodnych płatności mobilnych podczas zakupów w sklepach internetowych.

Płatności kodem BLIK na Worldline Tap on Mobile

Płatności kodem BLIK na Worldline Tap on Mobile

Worldline, globalny lider branży płatniczej, w ramach dotychczasowej współpracy z BLIKIEM, jednym z najpopularniejszych polskich systemów płatności mobilnych, udostępni klientom funkcjonalność płatności kodem BLIK w aplikacji Tap on Mobile. W ramach partnerstwa, przedsiębiorcy korzystający z aplikacji Tap on Mobile – terminala w telefonie, będą mogli od tej pory przyjmować płatności kodem BLIK.

BLIK rozszerza zasięg dzięki strategicznemu partnerstwu z Vodeno i Aion Bankiem

BLIK rozszerza zasięg dzięki strategicznemu partnerstwu z Vodeno i Aion Bankiem

BLIK, nowoczesny system płatności mobilnych w Polsce, Aion Bank oraz Vodeno, dostawca zaawansowanych technologii finansowych, nawiązały strategiczną współpracę. Dzięki temu partnerstwu, Vodeno wraz z Aion Bankiem, który jest uczestnikiem systemu BLIK w roli wydawcy, będą mogły zaoferować fintechom, bankom oraz innym instytucjom finansowym dostęp do usług BLIKA.

BLIK wspiera inkluzywność na OFF Festival w Katowicach

BLIK wspiera inkluzywność na OFF Festival w Katowicach

BLIK został tegorocznym partnerem OFF Festival Katowice. Między 2 a 4 sierpnia w trakcie festiwalu powstanie specjalna scena Open Stage BLIK, na której młodzi artyści będą prezentować swoją twórczość. Specjalny line up tej sceny przygotował Dyrektor Artystyczny festiwalu Artur Rojek. Specjalna scena to nie tylko muzyka, ale również inkluzywne działania skierowano do osób Głuchych. Koncerty na tej scenie będą tłumaczone na polski język migowy, a strefa zapewni ciekawe działania edukacyjne. Jest to kolejna inicjatywa marki, która ma na celu zwiększanie inkluzywności.

Tatra banka udostępni swoim klientom nowoczesne płatności mobilne BLIK

BLIK SK, dawniej VIAMO, rozszerzył współpracę z jednym z największych banków na Słowacji – Tatra banka. Już wkrótce użytkownicy aplikacji mobilnej Tatra banka VIAMO będą mogli realizować zakupy online jeszcze szybciej, wygodniej i bezpieczniej dzięki nowej usłudze. Metoda płatności BLIK zostanie udostępniona klientom słowackiego banku w nadchodzących tygodniach.