BLIK: mocny początek roku – blisko ćwierć miliarda transakcji i 10,5 mln aktywnych użytkowników w pierwszym kwartale 2022 r.

BLIK: mocny początek roku – blisko ćwierć miliarda transakcji i 10,5 mln aktywnych użytkowników w pierwszym kwartale 2022 r.

Od stycznia do marca 2022 roku użytkownicy BLIKA zrealizowali blisko 250 mln transakcji o wartości 32,6 mld zł. Na koniec pierwszego kwartału aktywnie korzystało z niego już 10,5 mln osób. W analizowanym okresie odnotowano dynamiczny wzrost liczby przelewów na telefon BLIK oraz płatności w terminalach POS – odpowiednio o 136 proc. i 172 proc. rok do roku. Wyraźnego rozpędu z początkiem roku nabrały również płatności zbliżeniowe BLIK. Od momentu udostępnienia usługi aktywowało ją ponad 800 tys. użytkowników. W pierwszym kwartale 2022 r. zapłacono w ten sposób 8,6 mln razy.

Przelewy na telefon BLIK dostępne dla klientów Banku BNP Paribas

Przelewy na telefon BLIK dostępne dla klientów Banku BNP Paribas

Bank BNP Paribas udostępnił swoim klientom jedną z najszybciej rozwijających się funkcji BLIKA – przelew na telefon. Od teraz mogą oni szybko i bezpiecznie rozliczać się ze znajomymi, bez znajomości numeru rachunku osobistego. Co ważne, pieniądze docierają natychmiast, bez względu na porę dnia, weekend czy święto.

Czeki BLIK - innowacyjny sposób na wsparcie obywateli Ukrainy, który pozwoli na szybką i bezpieczną wypłatę pieniędzy z Agencji ONZ ds. Uchodźców (UNHCR)

Czeki BLIK - innowacyjny sposób na wsparcie obywateli Ukrainy, który pozwoli na szybką i bezpieczną wypłatę pieniędzy z Agencji ONZ ds. Uchodźców (UNHCR)

Obywatele Ukrainy, którzy po 24 lutego 2022 r. przekroczyli polską granicę, mogą ubiegać się o wsparcie finansowe z Agencji ONZ ds. Uchodźców (UNHCR). W Polsce pieniądze odbiorą szybko i bezpiecznie za pomocą czeków BLIK.

BLIK oficjalnym partnerem Męskiego Grania

Bilety na tegoroczne Męskie Granie miłośnicy festiwalowych brzmień kupią szybko i wygodnie - wyłącznie BLIKIEM. Koncerty z udziałem największych polskich gwiazd i niepowtarzalna atmosfera sprawiają, że jest to ulubiona letnia trasa koncertowa Polaków. BLIK jest oficjalnym partnerem tego wyjątkowego wydarzenia.

Dzięki użytkownikom BLIKA ponad 225 tys. dzieci weźmie udział w lekcjach dotyczących m.in. cyberbezpieczeństwa

Dzięki użytkownikom BLIKA ponad 225 tys. dzieci weźmie udział w lekcjach dotyczących m.in. cyberbezpieczeństwa

Zeszłoroczna BLIKOMANIA, oprócz możliwości wygrania atrakcyjnych nagród dała uczestnikom szansę na wsparcie nowoczesnej edukacji, m.in. z zakresu cyberbezpieczeństwa. Polski Standard Płatności – operator BLIKA – po raz kolejny współpracuje z Fundacją Uniwersytet Dzieci przy ważnych projektach edukacyjnych.

Można już wesprzeć Ukrainę BLIKIEM

Rusza akcja Wspieram Ukrainę. Osoby, które chcą przekazać pieniądze, mogą to zrobić szybko i łatwo BLIKIEM poprzez stronę www.blik.com/wspieramukraine.

BLIK dominuje w mobilnych płatnościach – 763 mln transakcji i ponad 10 mln aktywnych użytkowników w 2021 r.

BLIK dominuje w mobilnych płatnościach – 763 mln transakcji i ponad 10 mln aktywnych użytkowników w 2021 r.

W ostatnim kwartale 2021 roku użytkownicy BLIKA zrealizowali 240 mln transakcji, a w całym roku ponad 763 mln. Na koniec roku z systemu płatności mobilnych aktywnie korzystało 10 mln osób. Łączna wartość transakcji w czwartym kwartale wyniosła 32,6 mld zł, natomiast rok zamknął się kwotą 103,3 mld zł. BLIK jest dostępny dla wszystkich klientów bankowości mobilnej, to 21,6 mln aktywnych aplikacji. 6 pierwszych banków udostępniło swoim klientom płatności zbliżeniowe BLIK, już blisko 430 tys. osób aktywowało tę funkcję i do końca roku zrealizowało 2,8 mln transakcji.