Rusza BLIK zbliżeniowy – klienci pierwszych banków zapłacą nim już w najbliższym czasie

Rusza BLIK zbliżeniowy – klienci pierwszych banków zapłacą nim już w najbliższym czasie

Banki już wkrótce udostępnią swoim klientom możliwość płacenia zbliżeniowo BLIKIEM w sklepach stacjonarnych w Polsce i na świecie. Skorzystanie z tej możliwości przez użytkowników bankowych aplikacji mobilnych nie będzie wymagało logowania do aplikacji. Płatności zbliżeniowe BLIK uzupełnią dotychczasową gamę rozwiązań oferowanych przez system płatności mobilnych.

BLIK dostępny dla klientów BOŚ Banku

BLIK dostępny dla klientów BOŚ Banku

BOŚ Bank udostępnił swoim klientom możliwość korzystania z BLIKA – od dziś mogą szybko i bezpiecznie płacić w internecie oraz sklepach stacjonarnych, a także wypłacać pieniądze z bankomatów oraz realizować przelewy na telefon BLIK.

Bardzo dobre wyniki BLIKA w 2020 roku: 70 mln przychodów i 36 mln zysku netto

Bardzo dobre wyniki BLIKA w 2020 roku: 70 mln przychodów i 36 mln zysku netto

W roku 2020 Polski Standard Płatności (PSP), operator systemu BLIK osiągnął tzw. break even point w skali pełnego roku obrotowego – po raz pierwszy od początku istnienia osiągając zysk i to od razu na bardzo wysokim poziomie. Rok do roku przychody wzrosły blisko dwukrotnie, koszty działalności pozostały niemal bez zmian. Zysk netto na koniec roku wyniósł 36 mln, wobec niewielkiej straty rok wcześniej.

Zbigniew Jagiełło w Radzie Nadzorczej Polskiego Standardu Płatności

Zbigniew Jagiełło w Radzie Nadzorczej Polskiego Standardu Płatności

Do Rady Nadzorczej Polskiego Standardu Płatności, operatora systemu BLIK, powołany został Zbigniew Jagiełło – pomysłodawca oraz jeden ze współtwórców mobilnego systemu płatności. Rada Nadzorcza PSP składa się obecnie z 8 osób.

Przełomowy moment BLIKA: zrealizowano miliardową transakcję

Od dnia uruchomienia systemu płatności mobilnych BLIK w lutym 2015 zrealizowano już ponad miliard transakcji. Ta o numerze miliard zrealizowana została w serwisie Siepomaga.pl na kwotę 45 zł. W 6 lat BLIK stał się najchętniej wykorzystywanym sposobem płatności w ecommerce, wyprzedzając pod tym względem karty płatnicze. Z systemu aktywnie korzysta już prawie 8 mln klientów banków.

BLIK podwaja wyniki: 153 miliony transakcji w pierwszym kwartale

BLIK podwaja wyniki: 153 miliony transakcji w pierwszym kwartale

Od stycznia do marca 2021 roku użytkownicy BLIKA zrealizowali ponad 153 mln transakcji o wartości 20 mld zł. Na koniec pierwszego kwartału aktywnie korzystało z niego aż 7,6 mln osób. Najszybciej rozwijającym się kanałem jest przelew na telefon BLIK. Rośnie liczba transakcji realizowanych w globalnym e-commerce.

424 miliony transakcji o wartości 57 miliardów zł w 2020 roku – BLIK pędzi coraz szybciej

424 miliony transakcji o wartości 57 miliardów zł w 2020 roku – BLIK pędzi coraz szybciej

W ostatnim kwartale 2020 roku użytkownicy BLIKA zrealizowali 140 mln transakcji, a w całym roku ponad 420 mln. Na koniec roku z systemu płatności mobilnych aktywnie korzystało 7 mln osób. Łączna wartość transakcji w czwartym kwartale wyniosła blisko 19 mld zł, natomiast rok zamknął się kwotą 57 mld zł. BLIK jest dostępny praktycznie dla wszystkich klientów bankowości mobilnej, można z niego korzystać nie tylko w całym polskim e-commerce, ale także coraz większej liczbie platform globalnych. Szybko rosnącą funkcją jest obecnie obok e-commerce przelew na numer telefonu – czyli możliwość błyskawicznego przekazania pieniędzy pomiędzy użytkownikami.