#shopsharing – BLIK w nowej kampanii zrealizowanej całkowicie zdalnie

#shopsharing – BLIK w nowej kampanii zrealizowanej całkowicie zdalnie

Pod hasłem „Zachowaj zdrowy dystans” BLIK promuje inicjatywę #shopsharing czyli robienie zakupów przez jedną osobę dla znajomych oraz sąsiadów i rozliczanie się za zakupy bezgotówkowo - za pomocą usługi przelew na numer telefonu.

BLIK dołącza do European Mobile Payment Systems Association (EMPSA)

BLIK dołącza do European Mobile Payment Systems Association (EMPSA)

Polski Standard Płatności, operator system BLIK dołączył do EMPSA, europejskiej organizacji zrzeszającej systemy płatności mobilnych. EMPSA skupia obecnie 9 firm obsługujących około 40 mln klientów w Europie.

Adyen udostępnia BLIKA globalnym platformom e-commerce

Adyen, który dostarcza rozwiązania płatnicze wielu wiodącym firmom na świecie, udostępni BLIKA w ramach swojego portfolio metod płatności. Dzięki temu globalne platformy e-commerce będą mogły zaoferować polskim kupującym możliwość zapłacenia w preferowany przez nich sposób. Klienci Adyen mogą dodawać płatność BLIKIEM bezpośrednio na swoich stronach, bez przekierowań na strony dostawców płatności. Wśród klientów Adyen są takie podmioty jak Spotify, Uber, Booking.com, eBay i Linkedin.

5 lat BLIKA – 353 mln transakcji o wartości 47 mld złotych, czas na ekspansję międzynarodową

5 lat BLIKA – 353 mln transakcji o wartości 47 mld złotych, czas na ekspansję międzynarodową

W lutym mija 5 lat od udostępnienia systemu płatności mobilnych BLIK. Przez ten czas BLIK stał się powszechnie dostępny i masowo wykorzystywany. Użytkownicy zrealizowali nim łącznie 353 milionów transakcji o wartości 47 miliardów zł. BLIK najpopularniejszy jest w internecie, gdzie w 2019 roku wyprzedził płatności kartami. W ubiegłym roku z BLIKA skorzystało blisko 9 mln użytkowników.

"Prośba o przelew" w ING

ING Bank Śląski udostępnił nową usługę w ramach płatności BLIK. Dzięki Prośbie o przelew użytkownik aplikacji Moje ING mobile będzie mógł wysyłać oraz odbierać prośby o przelew. Odbiorca prośby może ją zaakceptować i wtedy natychmiast pieniądze zostaną przekazane do jej nadawcy. Otrzymaną prośbę może także odrzucić, albo nie robić z nią nic. Po 72 godzinach oczekująca prośba o przelew wygasa.

Prośba o przelew na nr telefonu BLIK – nowa funkcja w aplikacji mBanku

Prośba o przelew na nr telefonu BLIK – nowa funkcja w aplikacji mBanku

mBank umożliwił klientom wysyłanie do osób z listy kontaktów w telefonie prośby o przelew. Nowa usługa ułatwia i przyśpiesza rozliczenia między znajomymi. Wystarczy, że klient wyśle prośbę o przelew, a znajomy zaakceptuje ją w aplikacji mobilnej jednym kliknięciem. Pieniądze natychmiast trafią na konto nadawcy. Operacje realizowane są w systemie BLIK.

Przelewy na numer telefonu BLIK dostępne dla klientów T-Mobile Usługi Bankowe

Przelewy na numer telefonu BLIK dostępne dla klientów T-Mobile Usługi Bankowe

T-Mobile Usługi Bankowe dostarczane przez Alior Bank udostępniły swoim klientom możliwość wykonywania przelewów na telefon BLIK. To najszybszy sposób przekazywania pieniędzy pomiędzy klientami różnych banków bez konieczności znajomości numeru konta bankowego odbiorcy. Użytkownicy BLIKA mogą przelewać pieniądze w ten sposób z wykorzystaniem aplikacji mobilnych dziesięciu banków.