PSP gotowe na technologiczną rewolucję ”Request for payment”

PSP gotowe na technologiczną rewolucję ”Request for payment”

Polski Standard Płatności otrzymał od Prezesa narodowego Banku Polskiego zgodę nadzorczą Prezesa na wprowadzenie rozwiązania „Request for payment” w ramach Schematu Płatniczego BLIK. Pierwsze banki już w pierwszym kwartale 2020 roku udostępnią klientom „Prośbę o przelew na telefon BLIK” opartą o nowe możliwości systemu zarządzanego przez PSP. Międzybankowy „Request for payment” to rozwiązanie, nad którym pracują obecnie operatorzy schematów płatności na całym świecie; Polska będzie jednym z pierwszych krajów, które umożliwiają budowanie ekosystemu usług płatniczych opartych nakomunikatach requestowych  Już dziś natychmiastowe płatności mobilne są w Polsce bardzo rozwinięte i cieszą się corazwiększym zainteresowaniem wśród użytkowników.

BLIK: Black Friday najsilniejszym impulsem zakupowym, Cyber Monday wciąż z potencjałem do zagospodarowania w ecommerce

BLIK: Black Friday najsilniejszym impulsem zakupowym, Cyber Monday wciąż z potencjałem do zagospodarowania w ecommerce

Podczas 4 dni obejmujących dwa marketingowe wydarzenia – Black Friday i Cyber Monday użytkownicy zapłacili BLIKIEM blisko 4 miliony razy, wartość transakcji wyniosła w tym czasie blisko 600 milionów złotych. Analiza danych pokazuje, że polski ecommerce wciąż nie wykorzystuje potencjału marketingowego Cyber Poniedziałku, koncentrując swoje działania promocyjne głównie na Czarnym Piątku. Coraz większe znaczenie w polskim ecommerce ma także chiński Dzień Singla, przypadający na 11 listopada.

BLIK zyskuje globalną popularność – PPRO zostaje jego pierwszym międzynarodowym partnerem w e-commerce

BLIK zyskuje globalną popularność – PPRO zostaje jego pierwszym międzynarodowym partnerem w e-commerce

PPRO, globalna platforma oferująca rozwiązania płatnicze – między innymi dla agentów rozliczeniowych – podpisała z Polskim Standardem Płatności umowę o uczestnictwo w systemie BLIK. Dzięki temu, agenci rozliczeniowi i partnerzy PPRO, będą udostępniać płatności BLIKIEM sklepom internetowym na całym świecie. To kluczowy krok w budowaniu masowej akceptacji BLIKA w globalnym ecommerce.

BLIK będzie zbliżeniowy Polski Standard Płatności i Mastercard zawarły partnerstwo

BLIK będzie zbliżeniowy Polski Standard Płatności i Mastercard zawarły partnerstwo

Warszawa, 15 października 2019 r. – Polski Standard Płatności, operator systemu płatności mobilnych BLIK i Mastercard rozpoczynają strategiczną współpracę. To realizacja zapowiedzi z grudnia 2018 roku. Dzięki partnerstwu użytkownicy BLIKA będą płacić zbliżeniowo.

Wyjątkowa kampania - plejada bankowych gwiazd promuje przelew na telefon BLIK

Wyjątkowa kampania - plejada bankowych gwiazd promuje przelew na telefon BLIK

Polski Standard Płatności, operator BLIKA – we wspólnej kampanii z bankami – zachęca użytkowników bankowości mobilnej do korzystania z przelewów na telefon BLIK. To pierwsza tego typu wspólna akcja, w której pojawiają się ambasadorowie różnych banków oraz znany z dotychczasowych przekazów marketingowych BLIKA raper MC Silk. Przelew na telefon BLIK dostępny jest obecnie w 7 bankach – użytkownicy mogą w ten sposób natychmiast przekazać sobie pieniądze – za darmo, 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę – wystarczy znać numer telefonu odbiorcy. Wszystkie udostępniające usługę banki biorą udział we wspólnej kampanii.

Blisko 90 mln transakcji BLIKIEM w pół roku – tyle ile w całym roku 2018

Blisko 90 mln transakcji BLIKIEM w pół roku – tyle ile w całym roku 2018

W drugim kwartale 2019 roku użytkownicy BLIKA zrealizowali prawie 50 milionów transakcji. BLIKstaje się coraz chętniej wybieranym narzędziem płatności. Według deklaracji z tegorocznego badania Omni-commerce, płatności mobilne BLIK są uznawane przez kupujących za najwygodniejszą formę płacenia w internecie. W pierwszym półroczu tego roku BLIKIEM wykonano blisko 90 mln transakcji – czyli tyle, ile w rekordowym 2018 roku.

Z BLIKIEM skutery Hop.City pojadą jeszcze dalej

Wystartowała wspólna promocja Polskiego Standardu Płatności (PSP) oraz operatora skuterów elektrycznych na minuty Hop.City. Użytkownik otrzyma dodatkowe minuty jazdy za każdą płatność BLIKIEM za wypożyczenie pojazdu czy doładowanie konta.